Hyvää iltaa, rakkaat vainajat!

Teatteri Tuikku tarjoili keväällä 2013 kaksi näytelmällistä viikonloppua, jotka koostuivat virolaisen kirjailija-esseisti-teatteriohjaajan Mati Untin näytelmästä ”Hyvää iltaa rakkaat vainajat” sekä ohjaaja Ilona Kolbergin kokoamasta kirjallisesta iltapäivästä ”Ainon teesalonki”. Esitykset liittyvät löyhästi toisiinsa, mutta ne ovat myös itsenäisiä ja erikseen katsottavia.

Mati Untin näytelmässä haamujen tunnilla tapaavat vanhassa talossa kaksi naiskirjailijaa, aatesisarta. Todellisuudessa he eivät koskaan kohdanneet. He elivät eri aikakausina ja kirjoittivat teoksensa eri kielillä. Suomalaista Aino Kallasta yhdistää virolaiseen Lydia Koidulaan hänen Koidulasta kirjoittamansa monografia ”Tähdenlento”.  Heillä oli myös yhteinen unelma – kulttuurisilta Viron ja Suomen välillä. 

Teatteri Tuikku haluaa auttaa rakentamaan tätä siltaa, syventää kansojemme välistä ymmärrystä ja tutustuttaa meitä toistemme kulttuuriseen ja historialliseen perimään. Edelleen pätevät Aino Thauvon-Suitsin sanat ”vähän on ollut vuosisatojen kuluessa todellista, syvempää toinen toisensa tuntemista Suomenlahden kahden puolen asuvien sukulaisten kesken”.

Ajatus virolaiskirjailija Mati Untin näytelmän ottamisesta Tuikun ohjelmistoon on edes menneen ohjaajan Hillevi Vesterisen. Haluammekin jatkaa samoilla linjoilla kunnioittaen esityksellämme Hillevin ja Tuikun perustajan Raimo Mannisen muistoa. 

Näytelmän rooleissa:

Aino Kallas –  Pirjo Taina

Lydia Koidula – Jaana Pulliainen

Museovalvoja – Jukka Summanen   

Ohjaaja – Ilona Kolberg

Puvusto ja tarpeisto – Anitta Tukiainen

Kuiskaaja – Satu Haanpää-Heikkilä

Uusimmat kommentit